カテゴリー1 8. Schools, Groups, and Personalities
カテゴリー2 Personalities
proc (1819-91)
Text National Learning (kokugaku) scholar of the Hirata Atsutane school during the late Edo and early Meiji eras. Born in 1819 to the Aoyama family, samurai retainers of the Naegi Domain in Mino Province (present-day Gifu Prefecture). He entered into studies with the Hirata family and rose to become a prominent disciple. After the Meiji Restoration of 1868 he was appointed to successive magistrate positions (gon-hanji and shōyū) at the Office of Divinities (Jingi Jimukyoku), and as an executive administrator of the Department of Divinities (Jingikan) he was involved in the reorganization of the Grand Shrines of Ise (Ise Jingū) as well as local shrines.
      Aoyama's son Naomichi (1846-1906) served as a Naegi Domain counselor and undertook radical reforms in the region, including the destruction of Buddhist temples, promotion of Shinto funerary practices, and the encouragement of samurai families to turn to agriculture. Aoyama was appointed chief priest (gūji) of the shrine Mishima Jinja in 1872, but retired immediately after taking this post. He died on December 11, 1891, at the age of seventy-three. His third son, Aoyama Tanemichi, was a famed Meiji-era physician.

-Takeda Hideaki
クリックすると音声を再生します

Aoyama Kagemichi